sâmbătă, martie 10, 2012

Despre 2012: scrisoarea lui Gregg Braden catre comunitate

N-am mai scris nimic despre acest subiect de ceva timp. Astazi am gasit acest articol al lui Gregg Braden pe care l-am tradus, pentru ca mi-a atras atentia schimbarea de paradigma despre care se vorbeste  la sfarsitul articolului: trecerea de la intrebarea “Ce pot sa iau din aceasta lume?” la “Ce pot sa ofer eu acestei lumi?” Asa ca va invit cu drag sa cititi aceasta viziune despre 2012 si sa observati ce sentimente va trezeste:
“In acest an crucial pentru noi si pentru lumea noastra, este clar ca rolul comunitatii a devenit cheia care ne permite sa navigam catre schimbarile uriase pe care viata pare ca ni le-a adus in cale. Vreau sa-mi exprim recunostinta pentru tot ceea ce faceti pentru a construi un loc mai bun din comunitatea noastra. As vrea sa stiti ca nu am fost niciodata mai optimist in legatura cu viitorul si cu lumea care incepe sa se contureze in fata ochilor nostri!
Incepand cu traditiile orale ancestrale pana la cele mai pretuite traditii spirituale ale lumii noastre, semnificatia lui 2012 nu mai este secreta. Stramosii nostri stiau ca acest timp al schimbarii va veni, pentru ca intotdeauna se intampla asa. Ei au inteles ciclul schimbarii pe Pamant. Ei au stiut ca viitorul nostru va fi determinat mai putin de schimbarile in sine si mai mult de noi insine si de preponderanta de a alege sa ne luptam unii cu altii sau sa ne ajutam unii pe altii, pe masura ce trecem prin aceste schimbari.
Din diverse motive, cele mai luminate minti ale timpurilor actuale s-au pus de acord asupra acestui subiect. Oameni de stiinta, ingineri, arhitecti, lideri religiosi si spirituali din lume ne avertizeaza ca alegerile pe care le facem in viitorul apropiat vor determina soarta natiunilor, a civilizatiilor si  viitorul vietii aici pe Pamant. (Crossroads for Planet Earth, Scientific American, September 2005)
Am  fost rugat de multi oameni din multe locuri ale lumii sa comentez evenimentele din 2011, unde consider ca vor conduce ele si ce putem sa asteptam de la 2012 si de la anii care vor urma. In loc sa raspund la sute de scrisori, am ales sa raspund intr-o scrisoare adresata comunitatii.
Nu este niciun secret ca lumea din trecut nu mai exista. Modul conventional de a gandi si a trai cu care eram obisnuiti, modul in care gandeam despre slujbele noastre, cariere, bani, bogatie, securitate, vindecare sau rolul Americii in lume se destrama in fata ochilor nostri, mai reprede decat s-au asteptat cei care stiau ca aceste schimbari pot veni. Este un fapt ca noi suntem acum martorii celei mai mari schimbari in domeniul puterii, sanatatatii, resurselor si la nivelul modului in care gandim care s-a inregistrat in istorie. Si chiar daca expertii au punctele lor de vedere in legatura cu ce se afla la radacina unei anumite crize sau ce a mers rau in anumite situatii, cand pasim un pas in spate si privim la poza de ansamblu, ne dam seama ca motivul pentru care se intampla astfel de schimbari masive este ca lumea trecutului nu mai are sustinere in contextul actual.
De la politicile de energie, economie, tehnologice pana la modul in care gandim, pana la securitate si la modul in care natiunile lucreaza impreuna, alegerile pe care le faceam in trecut nu mai functioneaza in lumea de astazi. Pe masura ce descoperim limitele si experimentam consecintele  curbei de invatare care ne-a dus catre 2012, ajungem la un punct de intoarcere cu numai doua rezultate posibile: transformarea sau colapsul.
Traditiile stravechi si stiinta moderna, pe langa faptul ca subliniaza magnitudinea timpurilor noastre in istorie, ne reamintesc urmatorul lucru: prin alegerile noastre  vom determina ceea ce se va intampla. Intrebarea este: Cum facem ca procesul pacii, al cooperarii si al vindecarii sa functioneze in favoarea noastra? Cum cream un mediu cu o economie sustenabila si corecta? Un mediu in care sa impartasim tot ceea ce ne ofera Pamantul intr-un mod respectuos si plin de compasiune cu tot ce inseamna viata? Un mediu in care sa putem tese problemele ce creeaza rupturi in structura societatii?
Munca pe care am facut-o in ultimii 25 de ani poate fi un raspuns la aceste intrebari. Alegerile pe care le facem in viata sunt o reflectare a modului in care gandim despre noi insine si unii despre ceilalti, despre relatia cu pamantul, despre trecutul nostru. Cred ca atunci cand lucrurile din aceste relatii sunt clare, alegerile noastre devin evidente. Cei care ma cunosc stiu ca sunt un optimist. Sunt si un realist in egala masura. Sunt optimist in legatura cu viitorul nostru si imi dau seama ca suntem acum pe marginea unei muchii intre ceea ce va putea deveni o alegere complet gresita  sau o alegere foarte buna. Pentru mine, simplul fapt de a sti ca exista alegeri si ca traim momente care pot oferi putere alegerilor noastre, imi ofera un nou inteles si speranta pentru anul 2012, ca an al manifestarii.
Asadar, ce cred eu ca ne va oferi anul 2012? Sincer, nu stiu, pentru ca suntem inca intr-un proces de alegere. Ceea ce stiu este ca va fi nevoie de fiecare din noi, de diversitatea credintelor si ideilor noastre si de dragostea pentru viata pe care o aducem catre comunitate pentru a naste o lume cu un destin maret, in loc sa ne prabusim in intunericul celor mai mari frici ale noastre. Pentru cei care pot imbratisa fara sa judece curba de invatare a trecutului nostru, viitorul poate deveni un loc pentru dezvoltarea unor noi forme de expresie, a unei noi comunitati bazate pe un mod durabil de a gandi, de a trai si de a fi. Pentru cei care se agata de modul vechi si nesustenabil de a trai, 2012 poate sa para ca o implinire a celor mai negre profetii istorice. Poate una din cele mai puternice cai de a determina experienta noastra de peste timp este sa facem o transformare in gandirea noastra, care sa ne invite dincolo de intrebarea: “Ce pot ca iau din lumea care exista?” pentru a ne intreba: “Ce pot sa ofer eu acestei lumi care acum se trezeste?” Modul in care raspundem acestei intrebari ca indivizi poate deveni raspunsul nostru colectiv la ceea ce va urma.
Nu m-am simtit niciodata mai bine in legatura cu viitorul si cu posibilitatile care ne asteapta. Acum depinde de noi. Deja am ales pacea si cooperarea in inimile noastre. Acum este timpul sa ne traim aceste alegeri. Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi in acest an si dincolo de el. “

1 comentarii:

Anonim spunea...

IMI PARE RAU CA TREBUIE SA SPUN, NU E LEGAT DE SUBIECT, CI DE SCHIMBAREA CULORILOR DE FOND ALE BLOGULUI. PE CULOAREA MARO, ITI JOACA LITERELE ATUNCI CAND CITESTI, ASA CUM ESTE SI PE NEGRU. DACA SE POATE, UN ALT FOND. AVETI UN BLOG EXTRAORDINAR SI E PACAT SA NU SE CITEASCA CU PLACERE. VA MULTUMESC.

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...