vineri, mai 07, 2010

Sa refuzam a judeca

Postat MARIA
La un moment oarecare din viata lor, multi oameni devin constienti de faptul cã nu existã doar nastere, crestere, succes, sãnãtate, bunãstare, plãcere si câstig, ci si pierdere, esec, boalã, bãtrânete, deteriorare, durere si moarte. In mod conventional, toate acestea sunt etichetate drept „bune” si „rele”, ordine si dezordine. „Sensul” vietii omenesti este de regulã asociat cu ceea ce ei numesc a fi „bine”, dar binele este continuu amenintat cu prãbusirea, cu dezordinea; este amenintat de ceea ce este lipsit de sens si de ceea ce este „rãu”, iar atunci explicatiile esueazã si viata înceteazã sã mai aibã sens. Mai devreme sau mai târziu, dezordinea va izbucni în viata fiecãruia, în ciuda tuturor politelor de asigurare pe care le detine. Poate apãrea sub forma unei pierderi sau a unui accident, a bolii, dizabilitãtii, bãtrânetii, mortii. Însã izbucnirea dezordinii în viata cuiva, urmatã de nãruirea sensului definit în plan mental pot constitui deschiderea cãtre o ordine mai înaltã.

Cãci întelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu”, spune Biblia. Care este întelepciunea lumii acesteia? Miscarea gândirii si sensul definit exclusiv prin gândire.
Gândirea izoleazã o situatie sau un eveniment si-i pune eticheta de bun sau rãu, ca si cum ar avea o existentã separatã. O prea mare încredere în gândire duce la fragmentarea realitãtii. Fragmentarea aceasta este o iluzie, dar ea pare foarte realã atunci când îi cãdeti victime. Universul este un tot indivizibil în care toate lucrurile sunt legate între ele, în care nimic nu existã în izolare.
Aceastã legãturã la nivel mai profund între toate lucrurile si întâmplãrile implicã faptul cã etichetele mentale de „bun” si „rãu” sunt, în ultimã instantã, iluzorii. Ele presupun întotdeauna o perspectivã limitatã, prin urmare adevãrul lor este relativ si temporar. Aceastã realitate este ilustratã în povestea unui întelept care a câstigat la loterie o masinã scumpã. Familia si prietenii sau bucurat foarte mult pentru el si au venit sã sãrbãtoreascã. „Grozav”, se entuziasmau ei. „Esti atât de norocos.” Omul a zâmbit si a rãspuns: „Se poate.” Câteva sãptãmâni s-a bucurat de masina cea nouã. Apoi, într-o zi, un sofer beat i-a izbit-o într-o intersectie, iar el a ajuns la spital cu mai multe rãni. Familia si prietenii au venit sã-l vadã la spital si i-au spus: „Ai avut un mare ghinion.” si de data aceasta, omul a zâmbit si a spus: „Se poate.” Când încã era în spital, din cauza unei alunecãri de teren casa i s-a prãbusit, într-o noapte, în mare. Prietenii au venit iarãsi, în ziua urmãtoare, si i-au spus: „Ce noroc ai avut sã te afli aici, în spital.” El a rãspuns din nou: „Se poate.”

Acest „se poate” al înteleptului semnificã un refuz de a judeca orice se întâmplã. În loc sã judece, el acceptã ceea ce este si se armonizeazã astfel în mod constient cu ordinea superioarã. El stie cã mintii îi este adesea imposibil sã înteleagã care este locul sau scopul unui eveniment aparent întâmplãtor în contextul întregului. Dar nu existã evenimente întâmplãtoare, nici evenimente sau lucruri care existã prin ele însele, în izolare. Atomii ce intrã în componenta corpului vostru au fost cândva în stele, iar cauzele celui mai mãrunt eveniment sunt realmente infinite si conectate cu întregul în moduri ce scapã întelegerii. Dacã ati vrea sã urmãriti cauza unui eveniment, ar trebui sã vã întoarceti pânã la începuturile creatiei. Cosmosul nu este haotic. Însusi cuvântul cosmos înseamnã ordine. Dar aceasta nu este o ordine pe care mintea omeneascã o poate întþelege vreodatã, chiar dacã uneori o poate întrezãri.
ECKHART TOLLE - Un pãmânt nou

11 comentarii:

Dana spunea...

...si ce greu e sa nu judeci pe altii si pe tine...dar e un inceput pentru toate....:)

MARIA spunea...

Daca reusesti sa nu judeci, viata ti se va usura multDana. Sa ai zile senine si pline!

MARIA spunea...

Dana , incearca sa intri in camerele creatiei. o sa-ti placa !

Dana spunea...

...stiu...e bine sa stii in viata la ce sa spui da si nu...cateodata mai uit...sa spun nu faptului de a judeca o situatie, insa nu cred in coincidente iar faptul asta ma face sa nu pot lasa lucrurile fara sa analizez, sa judec, cred, ....mai am de invatat:)

MARIA spunea...

exprima intentia de a te elibera de judecata. Intra in camerele creatiei. acolo te eliberezi in scris de tot ce e negativ, si pornesti la a crea realitatea dorita

Dana spunea...

....:)erau niste ganduri... altfel....realitatea ...se poate construi si fara exprimarea intruna din camere....importanta e constientizarea si schimbarea gandurilor negative...nu neaparat exprimarea in scris intruna din camere....desi e buna initiativa....pe multi ii ajuta sa creada si mai mult ca isi pot schimba realitatea....ceea ce se va si intampla intrun final...daca crezi...:)...si nu te atasezi prea mult de "noua realitate"...

MARIA spunea...

Da ai foarte mare dreptate. Poti crea si fara a scrie intentiile tale. Inseamna ca ai descoperit secretul!

Dana spunea...

...mai sunt multe de invatat pe lumea asta, Maria...:)...de la teorie la practica....e ceva ...un pic mai greu...mai ales cu persoana mea........dar nu imposibil...

MARIA spunea...

Sa-mi dai id tau de mes , poate vorbim

Dana spunea...

...sigur...:)...

Dana spunea...

am trimis un mail...pe adresa ta...

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...