marți, februarie 03, 2015

Chiar în această clipă poți să fii fericit, fantastic de fericit.”

Postat Maria
Astăzi ești nefericit. Proiectezi speranța că mâine vei fi fericit, dar mâine este o proiecție a ta, a ceea ce ești astăzi. Ești nefericit – «mâine»-le provine din această nefericire, și vei fi și mai nefericit. Bineînțeles că dacă ești nefericit vei dori și mai mult să fii fericit în viitor. Și astfel intri într-un cerc vicios: cu cât ești mai nefericit, cu atât dorești mai mult să fii fericit; cu cât dorești mai mult să fii fericit, cu atât mai nefericit vei fi

În zen există o frază pentru asta. Se spune că e ca biciuitul căruței. Când caii nu vor să se miște din loc, poți să biciuiești cât vrei căruța, că tot degeaba. Dacă ești nefericit, poți să visezi orice, poți să proiectezi orice, că tot degeaba – nu vei fi fericit, ci și mai nefericit.




Așa că primul lucru este să nu visezi, să nu proiectezi. Primul lucru este să fii aici și acum. Fii aici și acum… și te așteaptă o revelație nemaipomenită.

Chiar în acest moment, în «acum», nefericirea e imposibilă.

Dacă înveți măcar atât, poți să devii un buddha. Atunci nimeni nu îți mai stă în cale … atunci fericirea nu e numai posibilă, s-a întâmplat deja. E chiar în fața ta și nu o vezi pentru că te tot uiți într-o parte.

Fericirea este acolo unde ești tu; oriunde ai fi, fericirea e acolo. Te înconjoară, e un fenomen natural. Este exact ca aerul, exact ca cerul. Fericirea nu trebuie căutată, ea e însăși substanța din care e făcut universul. Bucuria e însăși materia din care e făcut universul. Dar trebuie să te uiți direct, chiar în fața ta. Dacă te uiți în lateral, o ratezi.

O ratezi din cauza ta. O ratezi din cauză că ai o abordare greșită.

Lasă trecutul în pace și nu te gândi la viitor, și pe urmă încearcă să fii nefericit – nu vei reuși! Nu poți să fii nefericit; eșecul tău e absolut sigur, e previzibil. Oricât de eficient ai fi în a fi nefericit, oricât de bine antrenat, chiar în acest moment nu poți să fii nefericit.

Dorința de fericire te face să te uiți în altă parte, și de aceea tot ratezi. Fericirea nu trebuie creată – fericirea trebuie doar să fie văzută. E deja prezentă. Chiar în această clipă poți să fii fericit, fantastic de fericit.”
Osho

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...