Pentru fiecare dintre noi,
Fiecare cale de căutare personală
Dispune de un loc în spaţiul-timp din Univers.
Fiecare existenţă are de jucat un rol
În marca coregrafie cosmică a istoriei omenirii.
Fiecare drum al vieţii, întins între cer şi părnînt,
Trasează volute şi arabescuri,
Tornade sau circumvoluţiuni mişcătoare,
Supus fiind aspiraţiilor contradictorii
între
ancorare sau înrădăcinare, elan sau zbor.
Rătăcirile noastre oscilează între înaintare către ceilalţi,
Şi retragere, întoarcere sau concentrare asupra sinelui.
Ne căutăm prin salturi succesive,
Trei paşi înainte şi uneori doi înapoi
Atunci cînd nu trebuie să facem un salt lateral.
Căutarea nesfîrsită a ce e mai bun în sine se învîrte
în enclava libertăţii oferite fiecăruia
între datorie şi credit, uşurare si autonomie,
La limita dintre definit si nedefinit,
Dintre trecut si viitor,
între răsăritul şi apusul fiecărei f iinţe.
Să simţi că iubeşti, că eşti îndrăgostit, înflăcărat şi iubit, să trăieşti dorindu-ţi şi primind prezenţa celuilalt/celeilalte, ce revoluţie fermecătoare în viaţa unei fiinţe.
Cînd eşti îndrăgostit, intri într-o stare specială care îţi dă o vitalitate, o energie şi o creativitate aparte.Cînd eşti îndrăgostit, descoperi potenţialuri neexplorate încă şi, într-un fel, te laşi prins si purtat către ce e mai bun din tine în întîlnirea cu minunea si imprevizibilul din celălalt.
Păstrăm în noi urmele a numeroase situaţii neîncheiate. De-a lungul vieţii, am adunat în noi rănile cauzate de violenţele, umilinţele, decepţiile şi frustrările pe care le-am suferit.
Şi tocmai aceste violenţe interne întreţin, menţin deschise rănile acumulate pe parcurs şi sînt cauza suferinţelor prezente, suferinţe care uneori revin atît de brusc şi atît de violent, încît ne surprind.
Fiecare dintre noi este alcătuit din zone de lumină şi zone de umbră, fiecare este sfîşiat de multiple contradicţii, aduse de curentele violente şi haotice ale dorinţelor şi temerilor noastre. Ni se întîmplă adesea să ne supunem sau să ne revoltăm faţă de modelele culturale, faţă de presiunile sociale, care la rîndul lor sînt tributare căilor labirintice ale inconştientului nostru.
Fiecare dintre noi este purtătorul unor conflicte ale căror tulburări reactivează sau ameninţă loialităţi si fidelităţi foarte adînci. Orice nouă fidelitate se construieşte pornind de la sau în detrimentul fidelitătilor mai vechi. E ca şi cum fiecare nouă fidelitate trebuie să-şi găsească un loc al său şi dimensiunile sale, pentru a se putea propăşi, fără ascunzişuri sau trădare faţă de alte fidelităţi mai vechi sau concurente.
Inconştientul nostru nu ne este duşman, ci are o capacitate extraordinară de a ne arăta conflictele si tensiunile, de a ne aduce în faţă refulările şi lucrurile nespuse, de a ne atrage atenţia asupra incoerenţelor noastre. Anumite conflicte de fidelitate se vor exprima uneori prin dureri, cînd nu se vor pu-f tea exprima prin cuvinte.
Una dintre cele mai mari probleme ale noastre este dificultatea de a asculta ceea ce se petrece în noi şi de a ne recunoaşte sentimentele reale cînd acestea evoluează sau se schimbă, de a înţelege, de exemplu, că în mine sentimentul de iubire s-a schimbat, că iubirea mea a devenit o prietenie amoroasă, o caldă afecţiune, că acum ofer tandreţe, şi nu pasiune. Dificultatea constă în a accepta evoluţia, schimbarea sentimentelor, uneori chiar dispariţia lor.
Cînd sentimentele se schimbă la unul dintre parteneri, această schimbare pare inacceptabilă pentru celălalt într-o primă fază. Din cauza fricii sale de abandon, în eventualitatea unei despărţiri, acesta se simte atît de ameninţat, încît nu vede altă soluţie decît să îi amintească celuilalt angajamentul făcut, apoi fidelitatea, în încercarea de a nega ceea ce nu înţelege, căutînd să evite insuportabilul.
JACQUES SALOME Curajul de a fi tu însuti
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu