sâmbătă, februarie 05, 2011

Dragostea este autentica doar cand ofera libertate

Cand am inceput traducerea acestui fragment din Osho am fost surprinsa sa constat ca atata amar de vreme n-am identificat care este sursa suferintei noastre. E greu , e usor sa ti se puna dintr-o data in fata ideea ca fiecare clipa a vietii cand ai sperat ca nu esti singur este o iluzie , asta depinde de fiecare si de cat de curajos este sa scormoneasca mai adanc .Dar eu sunt tu si ai aceleasi nelinisti .
Vreau sa stiu ce simti !

" Iubirea este autentica doar cand daruim libertate . Sa lasam acesta sa fie criteriul. Iubirea este adevarata doar cand nu interferam in intimitatea altei persoane. Respecta individualitatea acesteia, intimitatea sa. Dar indragostitii pe care-i vedeti in intreaga lume, efortul lor in ansamblu este ca nimic nu trebuie sa fie privat; orice secret trebuie spus tuturor. Ei se tem de individualitate; ei distrug individualitatea celuilalt si spera ca prin distrugere reciproca, vietile lor 
sa devina mai implinite, mai multumite.

 
Ei se vor simti din ce in ce mai mizerabil. Fii iubitor si reaminteste-ti : tot ce este real, e in continua schimbare. Ati dat o notiune gresita ca adevarata dragoste ramane pentru totdeauna. Un trandafir adevarat nu exista pentru totdeauna. O insasi fiinta vie trebuie sa moara intr-o zi. Existenta este intr-o continua si constanta schimbare. Dar notiunea, ideea ca iubirea ar trebui sa fie permanenta daca este adevarata... si daca dragostea dispare intr-o zi, atunci acest corolar nu este adevarat. Vreau sa stii; iubirea vine brusc; si asta fara nici un efort din partea ta. Ea a venit ca un dar al naturii. Tu nu ai fi putut accepta asta daca erai ingrijorat ca ar putea dispare intr-o zi. Asa cum vine, asa si pleaca. Dar nu este nevoie sa te ingrijorezi, deoarece daca o floare a palit, alte flori vor veni. Florile vor veni tot timpul, dar nu te agata de o singura floare. In caz contrar, in curand vei fi agatat de o floare moarta, Si  asta e ceea ce realitatea este: oamenii se agata de o iubire moarta ce odata a fost vie . Acum este doar o amintire si o durere si v-ati blocat din cauza respectabilitatii, din cauza unei legi. 
OSHO

2 comentarii:

nespecificat spunea...

O sa ma du sa ma caut la doctori, daca nu iese nimic, trec pe la preoti, si in final, daca nici asa nu se intrevede nici o ameliorare, inseamna ca sunt incurabil...adica sunt un om informat...fara nici o exceptie tot ce citesc mi se pare ca stiu...de unde?...ce mai conteaza...dar cel mai important lucru pe care il stiu e ca toata lumea asta stie tot ce stiu si eu...dar atat de putini si aplica...de parca a sti e sinonim cu a trai...hahahaha ce tzeapa:)

MARIA spunea...

Intuiesc o ironie -sau este ironie asumata.
Toti avem aceasta cunoastere undeva in memoria noastra .Si nu trebuie sa fii atat de taios daca cei din jurul tau aleg alt drum al cunoasterii , sau a trairii acestei cunoasteri .
Fii bland , fiecare ajunge pe calea lui! Unde ?
Unde va alege , daca va alege, daca nu -va merge unde-l duc ceilalti.

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...