sâmbătă, aprilie 24, 2010

Universuri Paralele

Postat MARIA



Cu fiecare concluzie fizicienii s-au apropiat tot mai mult de momentul creării "teoriei tuturor lucrurilor", teorie care încearcă să explice existenţa întregului univers, în mic şi mare. Albert Einstein a lăsat această căutare succesorilor săi, ea fiind de fapt miezul cercetărilor tuturor fizicienilor. Anii 1980 aduc o schimbare radicală, aşa cum afirmă Burt Ovrut, profesor la Universitatea Statului Pennsylvania din University Park, Pennsylvania, USA: „Încă de când a luat naştere fizica s-a crezut că materia este făcută din particule. Acum ne-am schimbat acest punct de vedere.




Acum credem că materia este făcută din corzi mici.” Aşa a apărut teoria stringurilor, care spune că particulele sunt de fapt corzi mici invizibile, din care emană materia precum muzica din corzi: „Dacă o ciupeşti (coarda) într-un anumit fel, obţii o frecvenţă anume, dar dacă o ciupeşti în alt fel, poţi obţine mai multe frecvenţe, aşa ai note diferite.”(Burt Ovrut). Michio Kaku, profesor la City University din oraşul New York, spune că „universul este o simfonie, iar legile fizicii sunt armonii ale unei super-corzi.”
Cea mai recentă noţiune introdusă de cercetători este cea a universului multiplu - în engleză: „multiverse” ("multivers"). Acesta „ar putea conţine un număr infinit de universuri, fiecare cu legi diferite ale fizicii. Probabil că în fiecare moment au loc Big Banguri. Universul nostru coexistă cu alte membrane, alte universuri care sunt de asemenea în expansiune. S-ar putea ca universul nostru să nu fie decât un balon plutind într-un ocean de alte baloane.” (cf. Michio Kaku).

Fizicienii mai fac încă un pas înainte şi îşi propun să creeze un univers nou în laborator. Alan Guth presupune că momentul în care vom crea universuri în pivniţa casei nu este chiar atât de departe şi de neconceput, iar procesul nu ar pune în pericol propriul univers în care trăim.Ca si cum ideea ca Universul nostru ar fi o membrana care pluteste intr-un spatiu cu 11 dimensiuni nu ar fi fost destul de ciudata, au fost propuse altele si mai stranii. In SUA, mai multi cercetatori de la Universitatea Harvard erau preocupati in mod deosebit de problema gravitatiei, mai precis de intensitatea deosebit de scazuta a gravitatiei, comparativ cu celelalte forte fundamentale.
In viata de zi cu zi gravitatia ne apare ca o forta puternica. Pentru a arata ca lucrurile nu stau chiar asa, este suficient sa ne gandim ca atunci cand ridicam un obiect oarecare, de fapt, invingem forta gravitationala a unei intregi planete. In noul context al teoriei M, cercetatorii de la Harvard s-au gandit ca pot explica intensitatea scazuta a gravitatiei prin „disiparea“ acesteia din universul-membrana in a 11-a dimensiune a hiperspatiului.
Dar cand au incercat sa demonstreze acesta ipoteza in mod riguros, matematic, a rezultat ca gravitatia nu „scapa“ in hiperspatiu, ci, dimpotriva, „soseste“ din hiperspatiu in Universul nostru. Iar sursa ei reala nu o poate reprezenta decat un alt univers, care pluteste si el in hiperspatiu, la celalalt capat al celei de-a 11-a dimensiuni!
Lucrurile nu s-au oprit insa aici. Mai multi fizicieni au sugerat ideea ca hiperspatiul nu contine doar doua, ci nenumarate alte membrane. Unele ar putea fi plate si similare Universului nostru. Altele ar putea fi cilindrice sau toroidale sau ar putea avea alte forme, din cele mai ciudate. In fine, ar putea exista membrane-univers care contin materie obisnuita, in timp ce altele ar contine doar energie sau chiar forme necunoscute ale materiei. Din pacate, pana cand cineva va reusi sa rezolve teoria M, multe dintre acestea vor ramane doar frumoase ipoteze.
Dat fiind faptul ca a 11-a dimensiune e foarte mica (s-a sugerat o valoare de 10-20 metri) inseamna ca aceste universuri paralele sunt foarte aproape de noi.
La mai putin de 1 milimetru de noi ar putea exista un alt univers! Pentru cei care se gandesc de pe acum la calatoria intr-un univers paralel, detinem o informatie nu prea incurajatoare: se pare ca aceste membrane-univers nu interactioneaza decat prin intermediul fortei gravitationale.
Altfel spus, materia sau radiatia electromagnetica nu pot parasi membrana din care fac parte. Iar daca va ganditi ca o ciocnire intre Universul nostru si universul in care doriti sa ajungeti v-ar fi de folos, suntem nevoiti sa va contrazicem, pentru ca un astfel de eveniment ar putea insemna nici mai mult, nici mai putin decat echivalentul unui Big Bang! De fapt, aceasta ultima idee este de data foarte recenta.
La inceputul lui 2001, hiperspatiul era vazut ca o zona linistita, in care membranele-univers plutesc, fara a interfera intre ele. De atunci insa a inceput sa se raspandeasca ideea ca membranele nu sunt statice, iar ciocnirile dintre ele sunt chiar foarte posibile. Analizand implicatiile acestei idei, cativa pionieri curajosi ai teoriei M, Paul Steinhardt de la Universitatea Princetown, Neil Turok din Cambridge si Burt Ovrut de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au gasit explicatia celui mai mare mister din Universul nostru, momentul creatiei sau Big Bang.
http://www.esoterism.ro/ http://ro.wikipedia.org/

4 comentarii:

Anonim spunea...

A trebuit sa apara Neil Turok si Paul Steinhardt cei care s-au facut de ras in Finlanda unde cpsmologii cat de cat credibili i-au luat in tarbaca. S-au straduit ei sa-l coopteze si pe Burt Ovrut, unul care nu trece mult de ei, dar pana si asta s-a ferit sa intre in gasca. Oamenii astia care se declara astronomi, fizicieni sau matematicieni au conceptia lui Michio Kaku cel care se bazeaza pe matematicienii carora le este frica de fizica si pe fizicienii care cred ca matematica inseamna cateva formule intuitioniste.
Daca aveti nevoie de dezaxati care cauta celebritatea cu orice pret, pierdeti timpul cu esoterismul chinuit de Oreste si cabotinii lui.
Dragii mei, lasati poezia; nu a existat Big Bang,nu sunt universuri paralele (singurul Univers are matricea dimensionala (1-3-1) adica ordine, spatiu, timp, si nu exista entitati multidimensionale, nici macar cu 10 sau 11 dimensiuni,)Universul nu se extinde si nici nu se contracta,legile fizicii nu se schimba cum vor toti cabotinii incapabili (pe astia ii depistati usor; zambesc sau se hlizesc vinovat prin documentare facute de un Morgan si nu stiu mai cum)

Anonim spunea...

Accesati "Declaratie impotriva expansiunii Universului" si "Declaratie impotriva teoriei Big Bang" ale prof.Gh.C.Dinulescu-Campina

GRIGORIU MARIN spunea...

Cum asa putea lua legatura cu profesorul Micho Kaku? Ma pasioneaza si pe mine demult multe teorii Stiintifice sau chiar si SF. Am o teorie referitoare la aparitia si mentinerea vietii si as vrea sa i-o impartasesc si lui. Nu stiu daca ma v-a asculta sau nu.Vad ca si dansul e pasionat de stiinta si SF.Poate ar iesi ceva la afacerea asta.

Anonim spunea...

Domnule Grigoriu,
Nu merita sa va straduiti sa contactati pe Mikio Kaku. Se pare ca ar trebui sa fie el mandru daca reuseste sa va contacteze pe dvs.; tipul nu este decat un mare farseur care nu merita atentie.
Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...