vineri, august 05, 2016

Oferă-ţi ţie însuţi, darul unui somn liniştit, odihnitor!

Postat Maria
Atunci când viaţa devine supraaglomerată, somnul este, adeseori, prima activitate pe care o sacrificăm. Considerat un lux de numeroşi oameni ocupaţi, somnul are, de fapt, un rol vital în susţinerea unei existenţe echilibrate, aidoma respiraţiei, hrănirii şi hidratării. Odihna suficientă poate constitui o autentică sursă de energie; după cum privarea de somn poate lăsa asupra ta, o amprentă de secătuire şi apatie. Deşi opt ore de somn reprezintă durata medie recomandabilă pentru adulţi, perioada ideală de odihnă variază, în cazul fiecărei fiinţe în parte. Unii oameni sunt înfloritori şi radiază, după numai patru ore de odihnă; în vreme ce alţii nu se simt îndeajuns de odihniţi, dacă nu vor fi dormit timp de zece ore. Durata de somn variază, de asemenea, în funcţie de punctul la care ne situăm, în viaţă. Tinerii au, adesea, nevoie de mai multe ore de somn; persoanele vârstnice, dimpotrivă. Totuşi, beneficiile somnului rămân întotdeauna aceleaşi. Alternanţa regulată a perioadelor de veghe şi de somn constituie ingredientele cheie, pentru întreţinerea unui corp sănătos şi a unei minţi limpezi. Somnul este, cu precădere, perioada în care corpul nostru se regenerează.

Abilitatea de a te abţine de la somn este considerată, de unele persoane, drept un bun de preţ, o însuşire pozitivă. Dar, deşi ai impresia că orele nopţii pot fi valorificate în activităţi mai productive, somnul în sine este extrem de rodnic. În timpul somnului, atât trupul, cât şi psihicul tău îşi dobândesc forţele, pentru ziua ce ţi se aşterne în faţă. Poate că, în şi prin vis, dispui de ocazia unică de a-ţi explora cotloanele tainice ale personalităţii. De asemenea, în tot acest răstimp, îţi este consolidată memoria de lungă durată.

Numeroase culturi şi-au format şi au întreţinut obiceiul siestei de după-amiază. O uşoară "aţipeală" ori "moţăială" este reconfortantă, regenerantă; şi poate amplifica atât randamentul, cât şi creativitatea. Se spune că autorul Lewis Carroll şi-a conceput ideea operei sale, Alice în Ţara Minunilor ... în vis, pe când visa el însuşi. Se ştie că un somn odihnitor, de noapte aduce cu sine darul clarităţii, al înţelepciunii, precum şi darul unei perspective optimiste, constructive, asupra lumii şi a vieţii. Până şi Grecii antici socoteau somnul drept un dar al zeilor. Oferă-ţi ţie însuţi, darul unui somn liniştit, odihnitor! Vei fi, cu siguranţă, plăcut surprins de starea de vioiciune, prospeţime, precum şi de curajul şi inspiraţia, în faţa provocărilor vieţii. De asemenea, vei constata, cu încântare, o stare de centrare, o conştienţă sporită şi o capacitate intelectuală mai bună, pe tot parcursul zilei, reuşind să îţi transpui în viaţă, întregul tău potenţial.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...