duminică, august 21, 2016

Deci închide ușile, stai tăcut

Postat Maria
Gândeşte-te la copilul din burta mamei, nefăcând nimic. Aceasta este o meditaţie maraton de 9 luni. Şi copilul este complet fericit. De fapt, datorită acelei fericiri, simţi mereu o suferinţă în viaţă. În comparaţie cu ea, orice se întâmplă în viaţă este insuficient. Deşi conştient ai uitat de ea, inconştient persistă ca o nostalgie. Noi ştim într-un mod subtil, corpul nostru ştie, că era un timp când totul era doar fericire. Dar tu nu făceai nimic în pântec; erai într-o stare de non-acţiune - „wu-wei”. Erai pur şi simplu acolo. Acesta e tot secretul meditaţiei: să creeze din nou o situaţie de pântec.

Deci închide ușile, stai tăcut; chiar și asta va fi de ajuns. Dar fă-ți un reper că o oră trebuie să fie dată în fiecare zi. Și rezultatele nu vor țâșni imediat, pentru că tu ai învățat tipare de acțiune și acestea au devenit atât de adânc înrădăcinate încât chiar și atunci când stai, găsești vreo cale de a face ceva. Cel puțin poți continua să-ți schimbi poziția, poți să te gândești la o mie și unul de lucruri. Poți să ai vise. Poți să te întrebi: ”Cine e copilul ăsta care plânge? De ce? De ce latră câinele ăsta?” Sau poți crea mecanisme subtile în corp pentru a te distrage. Poate că o furnică se târăște pe piciorul tău, sau este durere și trebuie să schimbi poziția. Acestea nu sunt altceva decât trucuri, strategii ale minții de a te ține ocupat, pentru că mintea moare complet dacă nu există nici o ocupație. Mintea înseamnă ocupație. Meditația înseamnă o stare de non-ocupație.

Așa că dacă îți place o metodă, orice metodă, poți s-o faci; dacă nu, stai pur și simplu. 23 de ore sunt ale tale; o oră acordă-mi-o mie. Și în final vei vedea că numai acea oră a fost salvată; toate celelalte 23 de ore s-au dus pe apa sâmbetei.

Trebuie să-ți pui energia în câștigarea traiului, pentru că trebuie să vii mereu, deci aranjează lucrurile. Dar o oră pentru meditație, mm? Asta va fi un contact cu mine, o conexiune, și te va întineri în fiecare zi. Va continua să creeze noi spații în tine. Dar nu tânji după ele și nu le aștepta. Nici măcar nu te gândi la ele. Când se întâmplă, spune: ”Mulțumesc” cerului și uită de totul.
OSHO

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...