duminică, noiembrie 22, 2015

Nu tratați niciodată pe copil ca și cum l-ați poseda.

Postat Maria
În primul rând, nu-l tratați niciodată pe copil ca și cum l-ați poseda.
Gândiți-vă că Dumnezeu s-a folosit de voi ca de un vehicul, pentru a aduce copilul pe lume, dar asta nu înseamnă că el este proprietatea voastră.
Iubiți-l, dar nu-l posedați, pentru că va începe să se simtă ca un prizonier.
O mamă posesivă îi distruge personalitatea și caracterul copilului și-l transformă într-un obiect. Numai un obiect poate fi posedat. Puteți poseda o casă, dar nu și o persoană. Aceasta este prima lecție și trebuie să fiți pregătite pentru ea.
Când copilul vine pe lume, priviți-l ca pe o ființă independentă, cu drepturi depline, nu ca pe una care vă aparține.

- În al doilea rând, tratați întotdeauna copilul ca și când ar fi un om mare.
Arătați-i cel mai profund respect. Dumnezeu v-a ales să-i fiți gazdă. El a intrat în ființa voastră în calitate de oaspete. Știu, e foarte greu să respecți un copil fragil, neajutorat. În schimb, e foarte ușor să-l umilești, deoarece, fiind neajutorat, nu poate reacționa. Tratați copilul ca pe un adult căruia nu trebuie să-i impuneți nimic. Acordați-i toată libertatea, mai ales aceea de a explora lumea exterioară.
Ajutați-l s-o descopere, dar nu-i dați directive. Dați-i energie, protecție, siguranță, împliniți-i nevoile, dar în același timp ajutați-l să plece departe de voi și să exploreze lumea. Este evident că libertatea include și dreptul de a greși.
E greu pentru o mamă să înțeleagă că libertatea acordată copilului nu se rezumă la a face totul bine.
El are nevoie și de libertatea de a face prostii, de a greși. Ca să devină conștient și inteligent, nu-i dați copilului porunci; în fond, nimeni nu le respectă, iar copilul va învăța să fie ipocrit. De aceea, dacă vă iubiți copilul, nu-l forțați să devină un ipocrit.

- În al treilea rând, nu vă luați după morala oficială – după religie sau după cultura populară – ascultați de glasul naturii. Tot ce e natural e bun, chiar dacă vi se pare greu să acceptați asta. Și vă e greu tocmai pentru că nu ați fost crescute după principii naturale. Ați crescut cum vi s-a impus. De pildă, orice băiețel începe la un moment dat să se joace cu organele lui sexuale. Tendința mamei e să-l împiedice, căci a fost învățată că acest lucru e greșit. Iar dacă de față mai e cineva, se simte stânjenită. N-aveți decât! Copilul n-are nicio vină. Nu interferați cu naturalețea copilului. Lăsați natura să-și urmeze cursul firesc.

Acestea sunt cele trei aspecte asupra cărora am vrut să insist. Meditați asupra lor.
Osho 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...