vineri, iulie 10, 2015

Fă astfel încât viața să devină o călătorie înlăuntrul propriului eu

Postat Maria
„Dacă te simți identificat cu trupul, ești tot timpul în goană, de unde și graba occidentală, de unde și obsesia occidentală pentru viteză. La nivel elementar, este vorba despre identificarea cu trupul. Viața merge înainte rapid, îți scapă din mâini – fă ceva, fă instantaneu și grăbește-te, altfel ratezi. Și găsește mijloace mai bune de a o face, mijloace mai rapide. Viteza a devenit o manie. Cum să ajungi într-un anumit loc cu o viteză mai mare; aceasta a devenit singura grijă. De ce vrei să ajungi acolo, nu e treaba nimănui. Dar, mai întâi de toate, de ce vrei să ajungi acolo? Nu asta este ideea, dar ar trebui să ajungi mai rapid. Iar în momentul în care ajungi acolo, începi să te gândești să ajungi în altă parte.Celălalt mod constă în a deveni atent la conștiința internă. Corpul este greu, cât se poate de evident, aparent, vizibil, tangibil. Conștiința nu este vizibilă, nu atât de mult la suprafață. Trebuie să fie căutată, trebuie să sapi adânc. Este nevoie de efort, este nevoie de un permanent angajament în explorarea propriei ființe. Este o călătorie, însă, din momentul în care începi să te percepi pe tine însuți ca fiind conștiință, trăiești într-o lume cu totul diferită. Apoi, nu este deloc necesar să te grăbești, deoarece conștiința este eternă și nu există nicio grijă, deoarece conștiința nu cunoaște boala, nici moartea, nici înfrângerea. În plus, nu este nevoie deloc să cauți altceva. Corpului îi lipsește totul, de unde și faptul că creează nevoi peste nevoi; corpul este un cerșetor. Însă conștiința este împărat – posedă întreaga lume, este stăpânul.

Odată ce ai cunoscut chipul ființei tale interioare, devii relaxat. Pe urmă, viața nu mai este o necesitate, ci o sărbătoare. Apoi, totul este deja dat: stelele, luna, soarele, munții și râurile și oamenii – toate sunt date. Trebuie să începi să trăiești.

Aceasta trebuie să devină explorarea ta. Acesta este sensul vieții: explorarea conștiinței. Se află acolo, dar este o comoară ascunsă. Și, natural, atunci când ai o comoară, o ții ascunsă în adânc, astfel încât să nu ți-o poată fura nimeni. Dumnezeu a pus conștiința în forul cel mai profund al ființei tale. Corpul este doar poarta; nu este sălașul cel mai profund. Însă mulți oameni trăiesc pur și simplu în poartă și cred că aceasta este viața; nu pătrund în căminul corpului lor.

Fă astfel încât viața să devină o călătorie înlăuntrul propriului eu. Folosește corpul, iubește corpul – este un mecanism minunat, un dar neprețuit, mari sunt misterele sale –, dar nu te identifica cu el. Corpul este pur și simplu asemenea avionului, iar tu ești pilotul. Avionul este minunat și foarte util, însă pilotul nu este avionul și pilotul trebuie să-și amintească faptul că este distinct, distant, rezervat, depărtat, foarte depărtat. El este stăpânul vehiculului.
OSHO

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...