vineri, mai 22, 2015

Iertare fara regrete

Postat Maria
 23 aprilie 2015 (ii multumim Alexandrei pentru traducere)

Jennifer Hoffman

Astazi ma gandeam la iertare si la cat de greu este sa vorbesti despre acest subiect, sa te gandesti la el si sa actionezi. Ceea ce credem ca avem de iertat este de obicei un lucru la care este greu sa renuntam, oamenii isi pot face lucruri ingrozitoare unii altora si daca e sa privim iertarea ca o pe absolvire sau o gratiere, ca si cum ceea ce ne-au facut nu ar fi important sau nu ar conta pentru noi, sunt anumite lucruri pe care le consideram de neiertat.

Deoarece conteza si chiar mult.

Lucrurile pe care ne gandim ca ar trebui sa le iertam sunt acele lucruri a caror amintire ne urmareste multa vreme. Ne amintim durerea pe care ceilalti ne-au provocat-o si, oricat de mult ar fi trecut de cand s-a intamplat, amintirea ei ne trezeste sentimente care dor la fel de mult astazi, ca si atunci cand s-au intamlpat.

Acesta nu este insa modul potrivit de abordare a iertarii, deoarece pe langa emotiile pe care le atasam acestor situatii, mai exista si o alta modalitate, mai puternica, de a privi iertarea si anume, dintr-o perspectiva energetica. Vedeti voi, iertarea este legata in primul si in primul rand de energie. Sigur ca are o multime de emotii atasate, dar decizia de a ierta reprezinta alegerea de a renunta la aceste emotii si la controlul energetic pe care il detin ele asupra noastra.

Ganditi-va la ce v-a facut cineva care v-a suparat cu adevarat a fost plin de rautate si cruzime, nechibzuit, lipsit de consideratie si a facut intentionat foarte mult rau. Cum va simtiti acum? Va mai puteti aminti toate detaliile? Aceasta este energia emotionala pe care o are situatia respectiva si probabil ca va simtiti raniti, furiosi, jenati si foarte emotionati, atunci cand va amintiti actiunile persoanei respective sau situatia in cauza. De exemplu, eu imi amintesc prima data cand m-a ranit un baiat in public si intr-un mod foarte umilitor. Aveam 16 ani. Nu imi mai amintesc astazi nici numele lui si nici cum arata, dar imi amintesc cat m-am simtit de ranita si asta se intampla cu 40 de ani in urma.

Aceste emotii poarta foarte multa energie puternica si deoarece ele implica de obicei situatii dificile, pe care ni le amintim multa vreme si care au un impact puternic si pe termen lung asupra vietilor noastre. De cate ori v-ati promis ca nu veti mai lasa pe nimeni sa va raneasca din nou sau ca nu veti mai lasa pe nimeni sa se apropie de voi, din cauza celor intamplate?

Ce impact credeti ca au aceste emotii si sentimente in viata voastra?

Un impact mai mare decat va inchipuiti.

Iertarea nu inseamna o gratiere, ea nu face ca totul sa fie bine si nici nu micsoreaza sau nu inlatura responsabilitatea celuilalt pentru comportamentul sau.

Ce face este sa va permita sa scapati de bagajul vostru emotional, de durerea si de furia care va limiteaza viata, pentru a putea astfel sa mergeti mai departe.

Si exista o cale de iertare, care va impiedica sa simtiti ca ii lasati pe ceilalti sa scape cu comportamentul lor gresit. In loc sa spuneti. te iert, spuneti ne iert. Si aveti un motiv foarte important pentru acest lucru.

In cartea mea 30 de zile pana la miracolele zilnice, vorbesc despre raspunderea pentru propria realitate. Voi creati totul in viata voastra si sunteti raspunzatori pentru asta. De ce ati crea situatii dureroase? Asta are de-a face cu lectiile voastre de viata, cu scopul vindecarii si al karmei. In cateva decenii de indrumare intuitiva acordata clientilor, am vazut exemple a aproape tot ce poate fi mai ingrozitor de facut unui om de catre familie, parteneri, cunostiinte si prieteni. Si oricat de ingrozitoare ar fi fost aceste lucruri, ele faceau parte din calea vietii pe care o alesesera singuri. Atunci cand isi recunosc responsabilitatea pentru calea vietii lor si isi asuma proprietatea asupra acesteia, gasesc puterea sa o schimbe.

Daca nu va asumati raspunderea pentru ceea ce este in viata voastra in intregimea ei, nu veti putea sa actionati pentru a o schimba, deoarece puterea pe care o folositi pentru a crea aceasta realitate este aceeasi pe care o folositi si pentru crearea unei realitati diferite.

Asumandu-va responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata voastra, voi recunoasteti si puterea pe care o aveti de a alege o alta cale in viata.

Altminteri, ii invinovatiti pe ceilalti pentru viata voastra si, astfel, le cedati lor puterea. Sau asteptati ca intr-un moment de iubire si inspiratie sa isi ceara scuze pentru comportamentul avut si sa va spuna ca le pare rau. Asta inseamna sa cautati absolvirea si nu iertarea si asta poate fi o strategie foarte dezamagitoare.

Cum poti sa ierti fara sa simti ca pierzi controlul? Spunand ne iert, in loc de te iert. atunci cand faci un exercitiu de iertare. Si folosind noi in loc de tu, puteti elimina conexiunile energetice care exista intre voi si persoana si situatia respectiva, pastrandu-va puterea intacta, asumandu-va responsabilitatea si fara sa va cedati puterea altcuiva. In acelasi timp, va oferiti si voua posibilitatea inchiderii, ceva ce numai voi va puteti crea in viata.

Iata cum functioneaza: Imaginati-va pe cineva care v-a ranit intr-un anumit fel si poate fi oricine din viata voastra. Nu trebuie sa va bransati la emotii, decat daca simtiti ca acest lucru este necesar. Atunci cand ii vedeti in fata voastra, imaginati-va o coarda care va uneste si care pastreaza energia situatiei si toate emotiile legate de aceasta. Acum, priviti persoana respectiva in ochi si spuneti ne iert, cu intentia de a indeparta acea conexiune, de a dizolva coarda de legatura si de a elibera orice aspect al situatiei care exista intre voi.

S-ar putea sa faceti asta de cateva ori cu cineva, pana cand veti simti cu adevarat ca v-ati eliberat, dar pana la urma veti reusi sa va ganditi la persoana sau situatia respectiva fara sa va mai simtiti furiosi sau suparati. Si veti putea si sa opriti revarsarea acelor emotii in restul vietii voastre.

Atunci cand imi ajut clientii sa depaseasca aceasta problema dificila si ei isi exprima tristetea, furia si frustrarea in legatura cu modul in care au fost tratati, eu sunt de acord cu ei, au trait cu adevarat un lucru teribil. Dupa asta insa, ii intreb cat de mult vor sa continue sa se simta astfel, deoarece pana cand nu vor dori sa elibereze acea energie, ea va continua sa ii roada, privandu-i de bucurie si de pace. Iertarea nu este o absolvire, este o deconectare si, pentru a face pace cu impacarea, trebuie sa o privim in acest fel.

Si daca aveti nevoie, faceti din asta in intregime un proces egoist, ceva ce faceti pentru voi fara a tine seama de nevoile nimanui. Daca vreti sa va simtiti mai bine, mai completi, mai intregi, mai impliniti si mai impacati, atunci iertati (sau deconectati-va de la) fiecare persoana si situatie care stau in calea bucuriei voastre. [..]

Copyright (c) 2015 by Jennifer Hoffman. All rights reserved.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...