marți, aprilie 28, 2015

Libertatea

Postat Maria
Libertatea consta in lipsa dorintei de a detine controlul asupra altor oameni
In 1973, autorul Harry Browne, in mijlocul unei lungi cariere, a scris o carte care a fost cea mai iconoclastica lucrare pe care a scris-o vreodata. Cartea, intitulata „Cum mi-am gasit libertatea, intr-o lume lipsita de libertate”, era mai mult decat suma partilor sale componente. Era de-a dreptul filozofie, fara tot bagajul pe care il presupune cuvantul filozofie.
Harry Browne defineste libertatea, ca a-ti trai viata asa cum vrei sa o traiesti. El pretinde ca te poti bucura de un grad inalt de libertate, chiar acum si spune ca:
In speranta de a fi liberi, multi oameni se angajeaza intr-o continua lupta sociala – miscari asociative, actiuni politice de forta, scrierea de scrisori catre editori si parlamentari, incercarea de a educa populatia. Ei spera ca, intr-o zi, ceva din toate acestea se va dovedi ca a meritat efortul. Dar, pe masura ce anii trec, constata putina schimbare pe ansamblu. Se castiga mici victorii; infrangerile ii trimit insa inapoi. Se pare ca lumea continua sa mearga pe drumul sau, oriunde ar fi sa mearga. Cei care sunt plini de speranta raman pana la moarte la fel de inlantuiti de aceasta speranta, asa cum au fost din totdeauna. Planurile, diferitele miscari, cruciadele – nimic din aceste lucruri nu a mers. Si astfel, omul lipsit de libertate continua sa viseze, sa condamne si sa ramana tot acolo unde se afla si acum.
Totusi trebuie sa existe o cale mai buna de iesire. Din fericire, exista o astfel de cale. Exista o cale care depinde, in intregime, de ceea ce alegi sa faci. Poti sa-ti traiesti viata asa cum doresti – indiferent de ceea ce decid altii sa faca cu vietile lor. Incercand sa-i schimbi pe altii, pentru ca sa devii tu liber, asta inseamna ca vei incerca totdeauna sa faci ceva ce–ti scapa de sub control. Pe de alta parte, poti sa folosesti metode ca sa te eliberezi pe tine – şi care sunt in intregime sub controlul tau. Exista doua idei de baza, din cauza carora cei mai multi dintre oameni raman inlantuiti: *Nu cunosc multiplele optiuni si alternative care le stau la dispozitie*
 Harry Browne


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...