miercuri, ianuarie 28, 2015

Barca asta e și ea goală. Închid ochii și merg în interior.

Postat Maria
"Cand apare o stare indreptata impotriva cuiva sau pentru cineva, nu o pune pe seama persoanei in cauza, sau pe obiectul în cauză.
Rămâi centrat. Ține minte că tu ești sursa – deci, nu te duce spre celălalt, du-te spre sursă. Când simți ură, nu te duce spre obiect. Du-te spre locul din care vine ura. Nu te duce spre persoana către care e îndreptată ura, ci către centrul din care vine aceasta. Mergi către centru, du-te în interior. Folosește-ți ura sau iubirea sau furia sau orice altceva, ca pe o călătorie spre centrul ființei tale, spre sursă. Mergi către sursă și rămâi centrat acolo.
Încearcă!
Aceasta este o tehnică foarte, foarte științifică, psihologică.



Cineva te-a insultat – furia izbucnește brusc, ești nervos. Furia curge spre persoana care te-a insultat. Acum vei proiecta toată această furie asupra lui. El nu a făcut nimic. Dacă te-a insultat, ce a făcut? El doar te-a înțepat, i-a ajutat furiei tale să iasă la suprafață – dar furia este a ta. Dacă se duce la Buddha și îl insultă, el nu va capabil să creeze nici un fel de furie în el. Sau dacă se duce la Isus, Isus îi va oferi și celălalt obraz. Sau dacă se duce la Bodhidharma, acesta va izbucni în hohote de râs. Deci, depinde.

Nu celălalt este sursa – sursa e întotdeauna în interiorul tău. Celălalt lovește sursa, dar dacă nu este deloc furie în tine, nu poate ieși afară. Dacă lovești un buddha, numai compasiunea va ieși la iveală, pentru că numai compasiune este acolo. Furia nu va ieși afară, pentru că nu este acolo. Dacă arunci o găleată într-un izvor secat, nu iese nimic. Într-un izvor plin de apă, arunci o găleată și apa iese la suprafață, dar apa este din izvor. Găleata doar te ajută să o aduci la suprafață. Deci cineva care te insultă, doar aruncă o găleată în tine și apoi găleata va ieși afară, plină de furie, ură, sau foc, care se găseau în interiorul tău. Tu ești sursa, ține minte.

Pentru această tehnică, ține minte că tu ești sursa a tot ceea ce continui să proiectezi asupra celorlalți. Și, de fiecare dată când este o stare împotriva sau pentru cineva, mergi imediat în interior și du-te către sursa din care acea ură provine. Rămâi centrat acolo; nu te duce spre obiect. Cineva ți-a oferit șansa de a fi conștient de propria ta furie – mulțumește-i imediat și uită de el. Închide ochii, mergi în interior și acum privește la sursa din care vine acea iubire sau furie. De unde? Du-te în interior, mergi în interior. Vei descoperi sursa acolo, pentru că furia vine din sursa ta.

Noi le folosim mereu pentru a merge spre celălalt și ne simțim foarte frustrați, dacă nu e nimeni acolo pe care să proiectăm. Atunci continuăm să proiectăm chiar și asupra obiectelor neînsuflețite. Am văzut persoane furioase pe pantofii lor, aruncându-i cu furie. Ce fac ei? Am văzut persoane furioase împingând o ușă cu furie, aruncându-și furia pe ușă, abuzând de ușă, folosind cuvinte murdare împotriva ei. Ce fac ei? Ura sau iubirea sau orice altceva vin din sursa ta. Și e foarte ușor să te duci către sursă, în momentul în care ești furios sau într-o stare de iubire sau ură, pentru că atunci ești fierbinte. E ușor să mergi în interior ,atunci. Firul este încins și poți să-l urmezi, poți să mergi spre interior, odată cu acea fierbințeală. Și când atingi un punct răcoros în interior, vei realiza brusc cum o dimensiune diferită, o lume diferită se deschide în fața ta. Folosește furia, folosește ura, folosește iubirea și mergi în interior.
Unul dintre cei mai mari maeștri Zen, Lin Chi, obișnuia să spună, ”Când eram tănăr, eram foarte fascinat de mersul cu barca. Aveam o bărcuță și mă duceam pe lac, singur. Timp de ore întregi, rămâneam acolo.
Odată s-a întâmplat să stau cu ochii închiși, meditând, într-o noapte minunată. O barcă goală a venit plutind și mi-a lovit barca. Ochii îmi erau închiși, așa că m-am gândit, `Cineva e aici cu barca, și a lovit-o pe a mea`. A apărut furia. Am deschis ochii și, furios, tocmai voiam să-i spun ceva acelui om, când am realizat că barca era goală. Atunci nu mai aveam unde să mă duc. Pe cine puteam să-mi vărs furia? Barca era goală. Plutea, pur și simplu, și venise și îmi lovise barca mea. Deci, nu era nimic de făcut. Nu era nici o posibilitate de a proiecta furia, pe o barcă goală.”
Așa că, Lin Chi a spus: ”Am închis ochii. Furia era acolo, dar negăsind nici o cale de ieșire, am închis ochii și am plutit, pur și simplu, înapoi cu furia. Și acea barcă goală a devenit realizarea mea. Am ajuns la un punct în interiorul meu, în acea noapte tăcută. Acea barcă goală a fost maestrul meu. Și acum, dacă cineva vine și mă insultă, râd și spun: Barca asta e și ea goală. Închid ochii și merg în interior.”
Osho

1 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc! Minunate melodia si versurile! Multumesc si pt. fiecare articol primit!
Maria :)

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...