duminică, septembrie 01, 2013

MICHAEL ODOUL « SPUNE-MI UNDE TE DOARE »

Postat Maria
Traumatismele reprezinta un al doilea mod de comunicare. Este vorba de un al doilea stadiu in care individul, prin inconstient, este in cautarea unei solutii. Traumatismul este deci o expresie activa, in sensul in care reprezinta o dubla tentativa a persoanei care-l traieste.
Este in principal un mesaj nou, mai puternic decat tipul precedent, dar mai ales un mod de comunicare mai deschis. Maestrul sau Ghidul interior bate cu foarte multa forta in gemulet si merge chiar pana la a-l sparge pentru a face destul zgomot si pentru a-l obliga astfel pe Vizitiu sa-l asculte. Acest stadiu poate deasemenea sa permita o schimbare directa a situatiei in cauza deoarece apare in timpul procesului de densificare sau de eliberare a energiei. Asta nu inseamna ca noi va trebui sa reducem schema, cu conditia ca sa avem o confirmare de primire. Este de fapt destinata sa marcheze un timp de oprire a persoanei, sa o oblige sa opreasca in acel moment evolutia sa neadaptata pentru a o intelege si a o schimba.
Traumatismul este de asemenea si o tentativa activa de stimulare sau de eliberare a energiilor tensionale care s-au acumulat datorita distorsiunilor interioare ale indivisului. Din aceasta cauza traumatismul nu se produce niciodata la intamplare in corp. Socul, ruptura interioara, fractura se vor produce intr-un punct bine determinat al corpului fizic pentru a stimula energiile in acel punct sau pentru a elibera blocajul energetic din acel punct, uneori chiar ambele simultan. El ne furnizeaza astfel informatii de o mare precizie asupra a ceea ce se intampla in noi. Rasucirea gleznei drepte, taierea policelui de la mana stanga, deplasarea celei de-a 3-a vertebre cervicale sau lovirea capului, va insemna de fiecare data ceea ce nu merge, lateralitatea conferind o informatie suplimentara acestei intelegeri. O entorsa a incheieturii mainii are o semnificatie generala, dar faptul ca e pe dreapta sau pe stanga va preciza inca o data semnificatia ei.
Traumatismele sunt active deoarece se manifesta in Yang, avand legatura , in general, cu partile corpului care sunt la exterior: membre, cap, bust. Actioneaza de asemenea la nivelul energiilor defensive care circula in principal la suprafata corpului. Trebuie stiut ca, cu cat tensiunea este mai puternica sau dureaza de mai mult timp fara a fi “percepute”, cu atat are sansa de a fi majora, violenta. Nu se manifesta mai putin pozitiv, adica activ, chiar daca conduce la un accident mortal, in sensul ca reprezinta o tentativa uneori extrema de actiune, de eliminare, de schimbare a lucrurilor. Este clar ca va trebui inteles si pe cat posibil gera sau anticipat in aceasta intelegere. Daca nu, riscam sa suferim o tentativa, uneori vitala, de solutionare, sau “trecand pe langa” acest mesaj, de-al retrai mult mai intens.

Genunchiul este a doua articulatie a piciorului. El serveste la a se indoi, la a se plia, a se aseza in genunchi. Aceasta este articulatia umilintei, a supletei interioare, a puterii profunde, opus puterii exterioare care da rigiditatea. Este semnul manifestat al credintei, al acceptarii, dovada a predarii si a supunerii. Genunchiul reprezinta usa acceptarii. El este perechea, continuarea soldului a carui mobilitate o prelungeste dar in sens invers. Soldul este o articulatie care nu se poate plia decat inainte in timp ce genunchiul nu se poate plia decat inpoi. Genunchiul inseamna deci capacitatea de a slabi, de a ceda, dovada ca se poate da inapoi. De asemenea este articulatia care face legatura intre Constient si Inconstient. Reprezinta astfel acceptarea unei emotii, unui resentiment, al unei idei care tasneste din Inconstient spre Constient, daca suntem in procesul de densificare sau invers, care merge la Inconstient de la Constient, daca suntem in procesul de eliberare. (a se vedea Spune-mi unde…) este articulatia majora a relatiei cu un altul si a capacitatii noastre de a accepta ceea ce implica aceasta relatie ca deschidere, compromise (nu am spus compromitere).
Este usor de dedus ca atunci cand ne doare un genunchi, inseamna ca avem dificultati in a ne plia, a accepta o traire (experienta) deosebita. Suntem la nivelul picioarelor, tensiunea este deci de ordin relational cu lumea exterioara sau interioara, cu ceilalti sau cu sine insusi. Durerile sau problemele mecanice ale genunchilor inseamna ca o emotie, un resentiment, o idee sau o amintire legata de relatia noastra cu lumea, nu a fost acceptata, ci a fost refuzata. E vorba de ceva ce a fost trait in Constient si care bulverseaza, rastoarna, tulbura convingerile interioare si pe care-l refuzam in interior. Poate fi vorba, invers, de o emotie, un resentiment sau o amintire care tasneste din Inconstient (mesaj al maestrului Interior) si pe care o acceptam greu, avem dificultati sa le integram in cotidian, in Constient deoarece perturba, bulverseaza obiceiurile sau convingerile recunoscute si stabilite.
MICHAEL ODOUL « SPUNE-MI UNDE TE DOARE »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...