duminică, aprilie 14, 2013

Fiecare bărbat poartă o femeie și fiecare femeie poartă un bărbat. Când cineva din exterior se potrivește cu imaginea ta interioară, te îndrăgostești – aceasta este semnificația iubirii.

Postat Maria
Tantra este una dintre cele mai mari descoperiri din lume, pentru că prin această înțelegere te poți mișca în direcția ta interioară, altfel nu te poți mișca în direcția ta interioară. De ce se îndrăgostește un bărbat de o femeie? – pentru că el poartă o femeie în interiorul său, altfel nu s-ar îndrăgosti. Și de ce te îndrăgostești de o anume femeie? Sunt mii de femei. Dar de ce, brusc, o anumită femeie devine cea mai importantă pentru tine, ca și cum toate celelalte femei au dispărut și aceea ar fi singura femeie din lume? De ce? De ce te atrage un anumit bărbat? De ce, la prima vedere, ceva pur și simplu face click? Tantra spune: tu porți imaginea unei femei în interiorul tău, imaginea a unui bărbat în interiorul tău. Fiecare bărbat poartă o femeie și fiecare femeie poartă un bărbat. Când cineva din exterior se potrivește cu imaginea ta interioară, te îndrăgostești – aceasta este semnificația iubirii.
Tu nu înțelegi asta. Ridici pur și simplu din umeri – spui: ”S-a întâmplat”. Dar există un mecanism subtil în asta. De ce s-a întâmplat cu o anumită femeie? De ce nu cu altele? Imaginea ta interioară se potrivește cumva. Femeia exterioară este asemănătoare, într-un fel. Ceva pur și simplu lovește imaginea ta interioară, simți că ”aceasta e femeia mea”, sau ”acesta e bărbatul meu”: acest sentiment este ceea ce este iubirea. Dar femeia exterioară nu te va satisface, pentru că nici o femeie exterioară nu se va potrivi complet cu femeia ta interioară.
Realitatea e cu totul alta. Poate că se potrivește puțin – există un farmec, un magnetism, dar se va învechi mai devreme sau mai târziu. În curând vei recunoaște că sunt o mie și unul de lucruri care nu îți plac la acea femeie. Va lua ceva timp pentru a ajunge să cunoști acele lucruri.
Mai întâi vei fi nebun după ea. Mai întâi, asemănarea va fi prea mult, te va copleși. Dar treptat, treptat vei vedea că sunt o mie și unul de lucruri – detalii de viață – care nu se potrivesc; că sunteți extratereștri, străini. Da, încă o iubești, dar iubirea nu mai are nebunie; acea viziune romantică dispare. Și va recunoaște și ea la rândul ei că ceva o atrage la tine, dar totalitatea ta nu o atrage. De aceea fiecare soț încearcă s-o schimbe pe soție și fiecare soție încearcă să-l schimbe pe soț. Ce încearcă ei să facă? De ce? De ce încearcă o soție, în permanență, să-l schimbe pe soț? Pentru ce? Ea s-a îndrăgostit de acest bărbat, apoi imediat începe să-l schimbe. Acum că a devenit conștientă de deosebiri, ea vrea să renunțe la deosebiri. Ea vrea să taie câteva bucăți din acest bărbat, pentru ca el să să potrivească complet cu ideea ei de bărbat. Și soțul încearcă și el – nu atât de tare, nu atât de încăpățânat precum femeile, pentru că soțul obosește foarte curând – femeia speră mai mult.
Femeia gândește: ”Azi sau mâine sau poimâine – într-o zi o să-l schimb…” E nevoie de aproape douăzeci, douzeci și cinci de ani, pentru a recunoaște că nu îl poți schimba pe celălalt. Până la vârsta de cincizeci de ani, când femeia a trecut de menopauză și bărbatul de asemenea, când îmbătrânesc de-a binelea, atunci își dau seama, încet, încet că nimic nu s-a schimbat. Au încercat din greu, au încercat în toate modurile posibile…femeia rămâne la fel și bărbatul rămâne la fel. Nimeni nu poate schimba pe nimeni. Aceasta este o mare experiență la care să ajungi – o mare înțelegere.
De aceea bătrânii devin mai toleranți: ei știu că nu se poate face nimic. De aceea bătrânii devin mai grațioși: ei știu că lucrurile sunt așa cum sunt. De aceea bătrânii ajung mai îngăduitori. Tinerii sunt foarte furiși, neîngăduitori. Ei vor să schimbe totul. Ei vor să facă lumea așa cum le-ar plăcea lor. Se luptă din greu, dar nu s-a întâmplat niciodată, nu se poate întâmpla – nu este în natura lucrurilor.
Bărbatul exterior nu se poate potrivi niciodată cu bărbatul interior și femeia exterioară nu poate fi niciodată absolut aceeași cu femeia ta interioară. De aceea iubirea îți dă și plăcere și durere. Iubirea dă fericire și nefericire la un loc. Și nefericirea este mult mai multă decât fericirea.
Osho

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...