luni, februarie 04, 2013

Epuizare totala


Postat Maria
Epuizare totala poate parea o formulare destul de inofensiva, deoarece multi dintre noi o folosim pentru a descrie starea frenetica, accelerata, de epuizare mentala in care ne aflam. Dar nu este deloc inofensiva. Senzatia de epuizare completa e un semnal de alarma care ne spune ca viata a iesit destul de mult de pe traseul ei normal. Ne spune, pe scurt, ca ne-am pierdut drumul – atat la nivel individual, cat si la nivel cultural – intr-o lume care se roteste atat de repede, incat avem senzatia ca suntem pe cale de a fi lansati in spatiul cosmic.

Am fost complet epuizata nu o singura data – in mod ironic, dar previzibil – incercand sa fac tot ce pot si sa fiu cea mai buna. Durerea este atat de mare si ajutorul disponibil atat de limitat, incat m-am simtit obligata sa scriu o carte care sa descrie tainele starii de epuizare si cum pot fi folosite acestea ca un ghid pentru obtinerea libertatii interioare si a vietii autentice.

Intentia mea este sa creez o harta a starii de epuizare care sa faca aceasta tulburare accesibila si usor de identificat. ............. Desi volumul de fața nu e o lucrare stiintifica in adevaratul sens al cuvantului, experienta mea personala este esentiala pentru ceea ce veti citi in continuare. Ca si celelalte carti pe care le-am scris, si aceasta reprezinta o impletire a patru componente: experienta clinica, cercetarile psihologice si biologice, amintirile personale si perspectiva spirituala mai larga. Insa, spre deosebire de scrierile anterioare, Epuizare totala are o a cincea componenta – informatii in timp real de la o retea de socializare.

Intr-o noapte, aflandu-ma singura intr-o camera de hotel (soarta oratorului care calatoreste permanent), m-am conectat la Facebook si am intrebat daca si altii au trait starea de epuizare. A urmat o ploaie de raspunsuri. In anul urmator, pe masura ce investigatiile s-au intensificat, cabinetele noastre virtuale s-au extins,. Aproximativ 60- 70 de oameni au raspuns, in cateva ore, la intrebari de genul: Cum se simte epuizarea totala? Care sunt etapele ei? Cine este susceptibil la aceasta stare si de ce? Care sunt aspectele fizice, emotionale si spirituale ale starii de epuizare totala? Ce legatura credeti ca are cu depresia? Aveti experiente cu antidepresive pe care ati fi dispusi sa le impartasiti si altora?

Te straduiesti, probabil, sa‑ti cladesti o identitate in domeniul tau de activitate si pentru tine insuti. O folosesti, ca sa spunem asa, pentru a te proteja impotriva nimicniciei, a anihilarii. Asta nu este o utilizare corecta a muncii tale. Tot binele pe care il vei face nu va veni de la tine, ci din faptul ca ai permis, prin ascultare plina de credinta, sa fii un instrument al iubirii lui Dumnezeu. Gandeste‑te mai mult la acest lucru si, treptat, te vei elibera de nevoia de a‑ti dovedi valoarea si vei putea sa fii mai deschis la puterea care lucreaza prin tine, fara stirea ta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...