marți, martie 09, 2010

Yin si Yang - povestea vietii


In dimensiunea dualitatii in care inca fiintam,Yin-Yang reprezinta principiul contrariilor, echilibrul care trebuie să existe în viata noastra si ar trebui sa se dezvolte armonios. Pentru că Yin nu poate exista fără Yang . Lumina nu ar fi lumina fără prezenta întunericului, binele nu ar fi bine, fără existenta raului, nimic nu ar fi nimic fără existenta tuturor.
Simbolul taoist simplifica relaţia de Yin si Yang. Cercul reflectă unitatea – “toate fenomenele sunt o manifestare a infinitului” – sectiunea umbrita ar putea reprezenta energia Yin, întrucat sectiunea luminoasa este reprezintata de energia Yang. În cadrul fiecarei sectiuni există o mică parte din opusul sau. Acest lucru subliniaza principiul “că nimic nu este complet”, Yin si Yang, nimic nu este în totalitate - trebuie să fie o cantitate mică din prezenta opusului care să-i dea dinamism.

Yin a fost asociat în mod tradiţional cu Pamantului . Calităţile sale reprezinta iarna, frig, intuneric, liniste şi apa. Yang, pe de alta parte, reprezintă Cerul, infinitul sau cosmosul. Natura lui Yang este calda, bine luminata, strălucitoare, de foc, activa, în mişcare si de viata.
Linistea şi rece este reprezenta de Yin care este mai mult asociat cu lumea spirituala, tristetea, depresia, cu moartea . Yang, cu simbolismul sau de activitate, caldura si lumina, este mai mult asociat cu viata, bucuria, locuitele, case sau palate.

Toate fenomenele care au loc in Univers reflecta permanent dualitatea Yin-Yang. Prezenta efemera in universal energetic si omul se supune acestei legi fundamentale. Asfel barbatul este Yang iar femeia este Yin si pe masura ce inaintam in infrastructura corpului uman, gasim aceeasi bipolaritate Yin – Yang permanent.
Yin reprezinta totul despre lume, care este închis, ascuns, pasiv, receptiv, elastic, moale, şi feminin. Yang reprezinta totul despre lume care este iluminat, evident, activ, agresiv, control, cald, tare, şi masculin. Pământul este obiectivul suprem Ying. Cerul este obiectul final Yang.
SA CELEBRAM YIN-UL , FEMININUL DIN FIINTA NOASTRA DAR SA PRIMIM SI YANG-UL CA O INTREGIRE A UNITATII DIVINE!



Poveste sentimentală
Pe urma ne vedeam din ce în ce mai des.
Eu stateam la o margine-a orei,
tu - la cealalta,
ca doua toarte de amfora.
Numai cuvintele zburau intre noi,
inainte si inapoi.
Virtejul lor putea fi aproape zarit,
si deodata,
îmi lasam un genunchi,
iar cotul mi-infigeam în pământ,
numai ca să privesc iarba-nclinata
de caderea vreunui cuvint,
ca pe sub laba unui leu alergind.
Cuvintele se roteau, se roteau intre noi,
inainte si inapoi,
si cu cât te iubeam mai mult, cu atât
repetau, intr-un virtej aproape văzut,
structura materiei, de la-nceput.
NICHITA STANESCU


4 comentarii:

munteanu spunea...

În faţă-i luce sorele
Cu radele,
În dos luna
Cu lumina . . .

Sunteti de acord ca aceste versuri populare au concentrate in ele aproape toata filozofia Ying Yang?

9vieti spunea...

Imi place foarte mult cum ai facut legatura intre poezia lui Nichita Stanescu si principiile yin si yang.

Yin si yang sunt epste tot, numai ochii sa-i deschidem :)

Anonim spunea...

yinul este vidul
yangul energia
vidul este static el nu creeaza si nu e creat el exista
energia este dinamica ea creeaza dar nu e creata ea exista

Anonim spunea...

propun un test: o musca moarta de 14-20 de zile sau ucisa recent cu o lovitura de paleta sa zicem (in acest caz rupeti corpul insectei) ... :) .. perioada de sfarsit de primavara inceput de vara sau si mai bine mijlocul verii.. concentrati-va asupra ei calm si relaxat.. cu respiratie linistita fara sa fortati...
doar imaginati-va ca corpul se reface ... (durata 5' - 50' - o ora si ceva ... ).. observati ce se intampla .... :))))))))) .....

veti intelege mai bine .. tao...

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...