joi, octombrie 24, 2013

Ati reprimat si multe vise despre viitor. Si ele vor veni! O vreme, totul va fi haotic. Trebuie sa va relaxati si sa priviti haosul.

Postat Maria
Intrebare: Osho, eu simt ca trebuie sa fac un efort ca sa raman in prezent si, din cauza efortului, mi-e greu sa ma relaxez complet. Daca ma relaxez, mi se pare ca se intorc trecutul si viitorul. Poti sa ne explici cum sa fim treji fara sa fim tensionati?


Ideea de a fi in prezent este cea care nu va permite sa va relaxati. De fapt, daca va relaxati, veti fi in prezent. La inceput, daca va relaxati, trecutul se va napusti spre voi. Ati reprimat multe lucruri, nu le-ati permis niciodata sa urce in fata constiintei voastre, ati evitat sa dati nas in nas cu ele, si ele se vor napusti asupra voastra.

Cand va relaxati, usile sunt deschise. Aceste lucruri au vrut mereu sa ajunga in fata constiintei voastre, dar voi nu le-ati permis niciodata! Acum, nu le fortati! Se vor napusti, dar situatia este temporara.

Ati reprimat si multe vise despre viitor. Si ele vor veni! O vreme, totul va fi haotic. Trebuie sa va relaxati si sa priviti haosul.

Nu trebuie sa va nelinistiti din cauza asta. E natural sa se petreaca asa.

Daca o camera a fost inchisa timp de multe zile, cand o deschideti iese din ea un miros urat. Daca o tineti deschisa, aerul proaspat va intra si mirosul va disparea.

Inconstientul vostru a acumulat mirosuri urate. Este ca o casa inchisa si a devenit o groapa de gunoi: orice e gresit, sau orice credeti voi ca e gresit, sau ce spun preotii sau politicienii ca e gresit, voi aruncati la groapa de gunoi – in inconstient. Stati pe un vulcan.

Cand va relaxati, totul va izbucni, va iesi la suprafata.

Lasati-l sa iasa! Trebuie sa fie asa. Nu va ingrijorati!

Nu incercati sa fiti in prezent! Mai degraba relaxati-va.

Trecutul si viitorul sunt amandoua acolo si vor continua sa existe de unele singure. Nu trebuie sa va ingrijorati. Doar priviti. Nu faceti nimic! Nu faceti nimic, pentru ca daca veti face, veti reprima din nou. Nu faceti nimic! Doar priviti! E ca si cum pasarile ar zbura pe cer si voi ati sta intinsi pe iarba si le-ati privi, v-ati uita cum se misca norii – incet, lenes. Gandurile sunt si ele ca norii. Dorintele sunt si ele ca pasarile. Voi fiti martori!

Problema apare cand incepeti sa faceti ceva. Spuneti: ideea asta n-ar trebui sa fie aici! Cine sunteti voi sa spuneti ca acel nor nu ar trebui sa fie acolo? Cine sunteti?! De ce incercati sa manipulati? Norii se misca pe cer, gindurile se misca pe cerul interior. Lasati-le in pace! Relaxati-va! Lasati-le sa fie! Nu faceti nimic! Curand, cerul devine senin.

Daca nu faceti nimic, incep sa se petreaca multe lucruri. Primul lucru este ca toate reprimarile care ies la suprafata plutesc dincolo de voi. In curand vine ziua cand cerul este absolut limpede si clar. Atunci veti in prezent!

Deci nu incercati sa fiti in prezent! Abandonati-va! Si cand va abandonati, nu impuneti conditii: ce ar trebui sa se intample sau ce nu ar trebui sa se intimple – astfel nu veti putea sa va abandonati. Un abandon poate fi doar neconditionat. Doar va relaxati: acum, orice se intampla, se intampla. Si, daca nu se intampla nimic, si asa e bine! Un abandon e un abandon. Acum nu aveti habar despre ce ar trebui sa se petreaca. Daca trecutul se napusteste asupra voastra, atunci o face. Daca intra viitorul, atunci intra. Nu va ingrijorati nici macar sa ramaneti in prezent, pentru ca, daca ati face-o, nu ati putea sa va abandonati.

Voi doar relaxati-va!

Dar relaxarea a devenit aproape imposibila pentru ca impuneti atat de multe conditii, cum ca aceasta nu ar trebui sa fie, aceea nu ar trebui sa fie, acest gand e rau, acel gand e bun, acest lucru e de la diavol, si acela de la Dumnezeu. Si încontinuu alegeti si manipulati, si luptati, si aranjati! Nu va puteti abandona. Scapati de toata moralitatea, de toate evaluarile!

Nimic nu e bun, nimic nu e rau! Totul e ceea ce este!

Relaxati-va!

Brusc, intr-o zi, apare prezentul cu stralucirea sa profunda. Atunci nu exista nori, nici ganduri, nici dorinte.

A fi in prezent inseamna a intra pe usa existentei!
Osho

Preluat din cartea ADEVARATUL INTELEPT, Editura MIX, 2012

.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Maria , ti-a spus astazi cineva ca te iubeste ? O spun eu , cu toata convingerea ...Sunt intr-o stare de Abandon Total , nu-mi mai imi pasa de Nimeni si Nimic ,nu de Haos ci de Liniste sufleteasca . La un moment dat mi-am pus intrebarea : Ce viata poate fi asta ? Toti alearga de colo ,colo ,si eu ...stau pur si simplu si-i privesc ,neintelegand nimic din tot acest vacarm ... De fiecare data , am gasit raspunsul la Tine... Am aflat ca , este trecatoare . Nu mi-as dori sa-mi traiesc existenta intr-o indiferenta totala ... Multumesc ! din suflet ...

MARIA spunea...

E in regula Rodica. Te imbratisez si te iubesc .

luminita spunea...

..credeam ca sunt eu ciudata dar azi sau cel putin de cand v-am gasit aici am realizat ca totul este normal cu mine..multumesc mult

luminita spunea...

i love Maria

MARIA spunea...

I love Luminita

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...